Prieteni Pentru Tine - O sansa pentru fiecare
.

Proiecte
Calendar
«  Iunie 2019  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Autentificare

Centrul Multifunctional

Centrului Multifuncţional „Un pas înainte” îşi deşfăşoară activitatea într-un apartament decomandat, închiriat de Fundaţia Prieteni Pentru Tine, sediul în Bld. Iuliu Maniu, nr. 18-20, bl. 15 A+B, sc. B, et. 5, ap. 119, Sector 6, Bucureşti, amenajat şi dotat conform standardelor de calitate, astfel încât să ofere tinerilor un mediu de trai în condiţii corespunzătoare de siguranţă, confort şi accesibilitate.

Apartamentul are în componenţă: patru camere, o bucătărie, o baie pentru beneficiari, un grup sanitar pentru personalul centrului, un hol, o debara pentru alimente, o debara pentru produse de curăţenie şi igienă, o debara pentru încălţăminte şi un balcon. Distribuirea camerelor este următoarea: o cameră de zi şi socializare, un birou pentru personalul centrului şi două dormitoare pentru beneficiari. În fiecare dormitor vor fi cazaţi câte doi beneficiari. În apartament sunt cazaţi concomitent maximum patru tineri, iar beneficiarii dintr-o serie trebuie să fie de acelaşi sex.

 

Scopul Centrului Multifuncţional „Un pas înainte”: de a oferi susţinere pentru integrarea socială şi profesională a tinerilor cu vârste între 18 şi 26 ani, care au părăsit sau părăsesc sistemul de protecţie a copilului, în special cei proveniţi din centrele de plasament.

 

Obiective generale:

 • prevenirea marginalizării şi excluziunii sociale a tinerilor proveniţi din sistemul de protecţie a copilului;

 • prevenirea riscului devianţei sociale la care tinerii sunt expuşi;

 • reducerea nivelului de stres provocat tinerilor de procesul de dezinstituţionalizare;

 • achiziţionarea/ dezvoltarea abilităţilor necesare în viaţă;

 • abilitarea tinerilor pentru a duce un trai independent în comunitate;

 • integrarea profesională şi socială;

 • schimbarea imaginii pe care tinerii proveniţi din sistemul de protecţie specială o au în cadrul comunităţii.

 

Servicii acordate in centru:

 • Cazarea şi întreţinerea în apartamentul Centrului Multifuncţional „Un pas înainte”, al Fundaţiei Prieteni Pentru Tine, timp de 6 luni;

 • Evaluarea nevoilor beneficiarilor;

 • Asigurarea produselor alimentare şi acoperirea celorlalte nevoi de bază (produse de igienă şi curăţenie, produse de igienă personală, haine, medicamente, transport etc.);

 • Informare, consiliere socială şi suport emoţional;

 • Asistenţă în vederea rezolvării problemelor sociale;

 • Asigurarea accesului la mijloace de informare şi informaţii adecvate vârstei, preferinţelor şi nevoilor;

 • Consilierea şi informarea pentru o viaţă independentă;

 • Implicarea tinerilor în activităţi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă (efectuarea cumpărăturilor, efectuarea curăţeniei şi a menajului, prepararea hranei, învăţarea administrării bugetului etc.);

 • Activităţi de socializare si petrecere creativă a timpului liber;

 • Asistarea şi susţinerea tânărului în vederea integrării în mediul social, precum şi asistarea pentru acomodarea într-un oraş nou şi într-un mediu nou de viaţă;

 • Facilitarea accesului la asistenţă medicală şi tratament medical, în caz de nevoie, precum şi pentru înscrierea la medic de familie;

 • Îndrumare şi orientare vocaţională;

 • Asistenţă în căutarea unui loc de muncă şi sprijin în vederea angajării;

 • Monitorizarea la locul de muncă;

 • Medierea la locul de muncă;

 • Asigurarea oportunităţii pentru a păstra/ relua legătura cu familia sau cu alte persoane de ataşament şi de a le vizita;

 • Asistenţă pentru găsirea unei gazde sau a unei locuinţe cu chirie;

 • Mediere în relaţia cu gazda/ proprietarul locuinţei în care se va muta în chirie;

 • Plata gazdei sau a chiriei pe o perioadă de trei luni după încetarea acordării serviciilor sociale în centru.

 • Monitorizarea pe o perioadă de 8 luni după încetarea contractului pentru acordarea de servicii sociale.

 

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul Multifuncţional „Un pas înainte” sunt tineri cu vârste între 18 şi 26 ani, care părăsesc sau au părăsit sistemul de protecţie specială a copilului, în special tineri proveniţi din centrele de plasament. Aceştia pot fi atât tineri care au părăsit sistemul de protecţie, cât şi tineri pentru care urmează să fie încetată măsura de protecţie specială.

 

Criteriile pentru admiterea în centru sunt următoarele:

A. au beneficiat de măsură de protecţie specială (plasament în centru) până la finalizarea cursurilor şcolare;

B. au împlinit 18 ani, nu mai urmează nicio formă de şcolarizare şi urmează să le fie încetată măsura de protecţie;

C. nu deţin locuinţă proprie;

D. au deprinderi minime de autogospodărire şi viaţă independentă;

E. sunt apţi pentru inserţia profesională;

F. prezintă motivaţie pentru a se integra profesional şi a duce un trai independent în comunitate;

G. nu prezintă tulburări de comportament şi/sau boli psihice.

 

Contractul pentru acordare de servicii sociale

La data admiterii unui tânăr în Centrul Multifuncţional „Un pas înainte”, care coincide cu prima zi de găzduire, se va încheia contractul pentru acordarea de servicii sociale, între Fundaţia Prieteni Pentru tine, reprezentată prin managerul fundaţiei, şi tânărul beneficiar. Contractul va fi încheiat pe o perioada de patru luni, cu posibilitatea de prelungire cu acordul părţilor, numai după evaluarea rezultatelor serviciilor acordate beneficiarului de servicii sociale.

În plus, contractul pentru acordarea de servicii sociale prevede şi include o perioadă de probă pentru beneficiar, reprezentată de primele două săptămâni de la data acordării serviciilor sociale. În această perioadă, oricare dintre părţi poate renunţa la continuarea acordării serviciilor sociale.

 

Contribuţia beneficiarului

Acordarea de servicii sociale în cadrul Centrului Multifuncţional „Un pas înainte” nu presupune nicio contributie din partea beneficiarilor.

 

Principalele etape ale programului de integrare sunt:

 

 • Tinerii selectați în proiect vor beneficia de rezidență în apartamentul Fundaţiei (închiriat) în primele 6 lunicând li se vor acoperi și toate nevoile de baza (alimente, igienă etc.). Va exista o perioadă de probă de 2 săptămâni, timp în care atât tinerii pot renunţa la primirea de servicii în Centrul Multifuncţional „Un pas înainte”, cât şi fundaţia poate renunţa la preluarea lor în centru.

 • Prima lună va fi dedicată perioadei de adaptare și evaluare, si activităţilor de dezvoltare a abilitaţilor. (Treptat, tinerii care vor veni vor fi tot mai bine pregatiţi pentru viaţa independentă din prisma activităţilor derulate în acest sens în centre şi cautarea unui loc de muncă ar putea începe imediat.)

 • Începând cu luna a doua va începe efectiv partea de căutare a locului de muncă, urmărindu-se obţinerea unui loc de muncă cel târziu pâna la finalul lunii a patra. Activităţile de dezvoltare a abilităţilor vor continua şi în aceasta perioadă. Dacă se constată o mai bună pregătire la nivelul beneficiarilor în ceea ce priveşte abilităţile de viaţă şi de integrare profesională, căutarea unui loc de muncă poate începe din prima lună.

 • La finalul lunii a treia va fi făcută o evaluare psihologică şi socială în urma căreia se va decide acordarea în continuare a serviciilor sociale în cadrul Centrului Multifuncţional „Un pas înainte”, până la finalul celor 6 luni, sau încetarea acordarii serviciilor sociale în cadrul centrului.

 • În luna a 7-a se va realiza mutarea la o gazdă în oraș sau într-o chirie împreună cu unul sau mai mulţi colegi. Vor fi sprijiniți cu plata gazdei sau chiria pentru o perioadă de trei luni (perioada poate fi mai mare sau mică în funcție de comportametul și progresul acestora în proiect până în luna a 7-a). Aşadar, până în luna a şaptea ar trebui să aibă deja un loc de muncă care să le permită să se autosusţină.

 

Activitățile de mediere și monitorizare la locul de muncă și la gazdă, de consiliere și suport emoțional vor continua până în luna a 12-a, ultima lună de proiect pentru fiecare beneficiar admis.

 

Numărul de beneficiari și preluarea acestora în proiect:

Proiectul Centrului Multifuncţional „Un pas înainte” este un proiect multi-anual. El își propune anual susținerea a până la 8 tineri care părăsesc centrele de plasament. Perioadele când aceștia părăsesc centrele, în funcție de luna când finalizează studiile sunt toamna și primăvara. Fundația va pune la dispoziție pentru proiect un apartament cu 4 camere, o bucătărie și 2 bai. În Apartament vor fi cazați câte maxim 4 tineri (doar fete sau doar băieţi). Cei 4 tineri care sunt preluați toamna se vor muta la gazdă până în primăvară când vor fi preluați următorii 4 beneficiari. Aceștia vor fi deja mutați și ei la rândul lor în toamnă când vor putea fi preluați alți 4 beneficiari. Astfel, proiectul multi-anual va avea mereu câte 8 beneficiari: 4 cazați în apartametul Fundației, și 4 în monitorizare la gazdă.

Căutare
Resurse
Download
Prieteni Pentru Tine - O sansa pentru fiecare
Copyright Fundatia PPT © 2019
Societate TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi