Prieteni Pentru Tine - O sansa pentru fiecare
.

Proiecte
Autentificare

Proiecte

Main » Articles » Proiecte

Biblioteca Vie - proiect in desfasurare

Concept

Biblioteca Vie este un proiect adresat tinerilor din centrele de plasament si tinerilor din mediul rural si consta in organizarea unor intalniri, jocuri interactive, conferinte si spectacole caritabile. Intalnirile se vor derula in centrele de plasament, in scoli generale si licee. Specialistii din proiectul nostru vor raspunde intrebarilor, stabilind o comunicare directa cu tinerii. Un rol important vor avea si voluntarii proiectului, care prin participare consultativa in rolul lor de mentori, vor stabili legaturi cu subiectii.


Biblioteca Vie este asemenea unei biblioteci obisnuite, din care cititorii interesati imprumută carti pentru o perioada limitata de timp, le citesc si le returneaza bibliotecarului, pentru a fi rasfoite de urmatorii cititori interesati. Sunt doua diferente majore insa, cartile sunt persoane, iar citirea lor presupune dialogul cititorului cu acestea.


Cauze

Copiii si tinerii din centrele de plasament sunt adesea lipsiti de motivatie si sustinere in a-si continua studiile si se indreapta spre job-uri marunte. Insa si ei au dorinte si vise, in care nu indraznesc sa creada. Daca ii intrebi ce vor sa faca, raspunsul clasic e "orice". Cand ajung intr-un loc de munca, nu cunosc specificul fiecarei functii care li se mentioneaza. Sunt oarecum desprinsi de realitate, au nevoie de exemple, de modele in viata lor, de cineva care sa ii inspire si sa le insufle curaj, ambitie si determinare. Majoritatea tinerilor din centre fac aceleasi cursuri de calificare: ospatar-bucatar, instalator, lucrator comercial, cosmeticiana s.a.. Insa nu toti au abilitati in aceste domenii sau pur si simplu isi doresc altceva. Totodata, este adevarat ca au tendinta fie de a se supraestima, fie de a se subestima, ambele fiind nocive pentru dezvoltarea lor profesionala.


Copiii din mediul rural au si ei nevoie de o fereastra catre lume, de oameni care sa le starneasca dorinta de a reusi sa depaseasca greutatile sau limitarile din jurul lor si de a-si valorifica din plin potentialul de care dispun. Si ei trebuie sustinuti si incurajati sa continue studiile cat de mult pot si sa-si fixeze obiective care sa ii duca acolo unde isi doresc, sa fie constienti ca viata lor poate sa nu se rezume la curtea sau la satul lor, la modelele din jur sau la mentalitatile locale.


De aceea, este bine pentru aceste categorii de tineri sa cunoasca din timp diferitele profesii, meserii si domenii de activitate si, in acelasi timp, sa-si cunoasca potentialul, capacitatile si inclinatiile, facandu-si o autoevaluare cat mai corecta.


Scop

Motivarea si orientarea copiilor si tinerilor din centrele de plasament si din mediul rural in privinta studiilor si a viitoarei profesii prin oferirea unor modele de reusita.


Prin implicarea noastra si a societatii, prin atragerea cat mai multor voluntari adolescenti in actiunile noastre, acest demers doreste sa devina o forma de educatie.


Obiective

 • incurajarea continuarii cu seriozitate a studiilor de catre copiii si tinerii din centre;

 • descoperirea abilitatilor, inclinatiilor si dorintelor fiecarui copil/tanar cu privire la alegerea unei profesii;

 • punerea bazelor unor relatii de mentorat intre specialisti si tinerii din centre;

 • spectacole cu scop caritabil in care ne vom promova campania.


Activitati

 • contactare centre plasament/de zi – stabilirea numarului de copii care vor participa, identificarea nevoilor si dorintelor lor specifice;

 • stabilirea unei date si a unei locatii;

 • contactare invitati;

 • stabilirea unei perioade de confirmare participare;

 • organizare intalnire (biblioteca vie) – aranjarea salii, discursul introductiv, prezentarea invitatilor, stabilirea ordinii discutiilor cu invitatii.


Invitati

Invitatii nostri vor fi specialisti in diverse domenii (in functie si de interesele si dorintele copiilor), reprezentanti ai diferitelor meserii, persoane care au reusit sa realizeze ceva sau care sunt buni in ceea ce fac si care doresc sa ofere copiilor ceva din experienta lor, sa-i indrume si chiar sa-i ajute in parcursul lor educational si profesional.


De asemenea, ne propunem ca printre invitati sa existe si elevi, studenti, tineri care, cu entuziasmul si energia lor sa-i ajute sa se deschida catre comunicare si, de ce nu, care sa impartaseasca din activitatea lor educationala.


Invitatii speciali vor fi tineri proveniti din centre de plasament sau din mediul rural care au reusit sa se integreze socio-profesional si care pot fi exemple vii pentru noile generatii.


Mediatizare

Vom avea in vedere si mediatizarea proiectului si a derularii sale prin:

 • pagini de facebook (ZDT, Fundatia Prieteni Pentru Tine, Voluntariat "O sansa copiilor de la tara”, ziaruldelatara.ro);

 • articole in paginile unor publicatii (Evenimentul zilei) de mare tiraj, a unor stiri despre fapte, copii si personaje pe care le descoperim in timpul derularii acestui proiect;

 • prin trimiterea de scrisori si e-mail-uri oamenilor de afaceri, vedetelor si catre departamentele de PR din institutii si firme, cu rugamintea de a sprijini acest proiect;

 • dupa ce proiectul va fi suficient de bine cunoscut, vom constitui o Gala cu premii pentru "Oamenii buni", adica pentru cei care au donat, au sponsorizat sau au fost implicati in mod deosebit.


Organizatori

Asociaţia Romana a Profesionistilor Mass – Media (ARPMM), infiintata in anul 2010. Este o Asociatie non-guvernamentala, non profit, organizata pe baza de voluntariat si dedicata proiectelor si actiunilor profesionale, sociale şi caritabile. Consiliul de Administraţie al ARPMM este format din jurnalistii Horia Alexandrescu, Marius Stoian, Simona Ionescu, Florian Bichir şi Horia Tabacu.


Fundatia Prieteni Pentru Tine, infiintata in iulie 2013. Este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, avand ca scop sustinerea integrarii socio-profesionale a tinerilor proveniti din centre de plasament.


Parteneri

Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sectorul 2 si 3 Bucuresti.


Sustinatori

Liceul "Ion Luca Caragiale”, Liceul "Matei Basarab”, Liceul "Tudor Vianu”, Gradinita "Casuta Piticilor”, Romgermed, cotidianul Evenimentul Zilei, TVR 1.

Durata proiect: 1 an de zile, urmata de un raport de activitate, privind desfasurarea proiectului, efectele sale si rezultatele post proiect.


Actiuni

31.10.2013

In seara aceasta, la Centrul pentru copii ambliopi si nevazatori Neghinta din Bucuresti am alungat spiritele rele cu muzica, teatru si dans. Micutii, ajutati de tinerii voluntari, si-au depasit limitele si ne-au aratat cat de talentati sunt. Timpul a trecut repede si frumos, cu promisiunea revederii si organizarii unei piese de teatru in care actori vor fi chiar pustii nevazatori, iar noi cu siguranta ne vom numara printre spectatori. :)


03.11.2013

Copiii de le apartamentele de tip familial din Sectorul 3 au inceput, de ieri, pregatirea pentru spectacol. Ei invata un dans popular impreuna cu un instructor profesionist, caruia ii multumim pentru timp si rabdare :)Category: Proiecte | Added by: ionutstefan (25 Oct 2013)
Views: 1399
Total comments: 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Căutare
Resurse
Download
Prieteni Pentru Tine - O sansa pentru fiecare
Copyright Fundatia PPT © 2018
Societate TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi